Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

handfärgat, obehandlat ullgarn

Vackert, etiskt & naturligt.


Milla Yarns handfärgade ullgarn


På Milla Yarn arbetar vi endast med obehandlat ullgarn från Skandinavien. Det har vi valt att göra dels för att det är snällare mot vår vackra jord, men också för att den obehandlade ullen i större utsträckning får behålla sina fina egenskaper.  Egenskaper som hjälper till att reglera kroppens temperatur, absorberar fukt (svett) och skyddar mot mindre önskvärda odörer. Det är trots allt dessa egenskaper, bland andra, som gör ull till ett så fantastiskt material.

Allt som färgas i vårt lilla handfärgeri, färgas med stor omsorg och i små kvantiteter. Det innebär inte bara att det är mycket kärlek som lagts ner i jobbet, men även att garnens nyanser kan skilja något – även om du köper nystan som är märkta med samma färg. Precis som du och jag, är alltså varje nystan alldeles unikt. 

För att du ändå ska få en så rättvis bild som möjligt av garnets nyans, gör vi vårt allra bästa för att fota garnen i ett naturligt ljus där rätt nyanser kommer fram. Kom dock ihåg att din skärm och kameran vi fotar med, ändå kan visa färgerna med en viss nyansskillnad.


Så vårdar du ditt handfärgade ullgarn

Först och främst är Milla Yarns rekommendation att du alltid vädrar dina handfärgade garn. Det gör att de lättare får behålla sina vackra färger, men också att dina stickade plagg lever längre.  

Med jämna mellanrum – men inte för ofta – kan du vattentvätta ditt handfärgade plagg/garn i ljummet vatten, med några droppar milt ulltvättmedel. Krama ur vattnet och undvik alltid att vrida ur det. Krama sedan torrt mellan tjocka handdukar och låt torka på en plan, luftig yta. 

Alla våra handfärgade garn är sköljda och tvättade med ulltvätt före leverans. Det kan ändå hända att mer intensiva färger "blöder" en aning vid första tvätten, så bli inte orolig. Ett tips är att skölja ditt plagg/garn i ättika vid tvätten, för att förebygga "blödningen". 


Söker du handfärgat ullgarn till ett större projekt?

Om du vill ha handfärgat ullgarn för ett större projekt och är noga med att få samma färgbad på härvorna, kan du alltid höra av dig till oss.  Du kommer senare kunna gå in i produktkategorin "Uppfärgning efter beställning" och där välja den färg, kvalitet och kvantitet du önskar. Mer info hittar du på denna sida.

Ett annat tips är att alternera din stickning mellan flera olika härvor och ett par varvs mellanrum, för att få ett jämnt färgresultat.

Ibland går jag loss med min kreativitet bland färgslattarna som blir över.  Det är så mina färger vid namn "Happy Accidents" föds. Dessa är unika och underbart fina, men kan inte återskapas då de fötts i stunden.


Ullens fantastiska egenskaper

Att vi älskar ull på Milla Yarn, det har du nog förstått. Men vad är det som gör detta material så himla populärt och tidlöst? Svaret är: ullens fantastiska egenskaper. 

Visste du till exempel att...
  • ull isolerar mot både kyla och värme? Ja, den värmer faktiskt till och med när den är fuktig.
  • ull kan absorbera upp till 30% av sin egen vikt i fukt, utan att kännas fuktig?
  • ull andas och är delvis vattenavvisande? Ullen är nämligen andningsaktiv. Det innebär att den lätt tar upp vatten i form av ånga, vilket bidrar till att ull effektivt leder bort fukt från kroppen. På så vis håller du dig torr och varm, medan vatten i flytande form stannar utanpå ullfibern, så att den isolerande luften i plagget blir kvar.
  • ull är smutsavvisande, självrenande, har bakteriehämmande egenskaper och motverkar dålig lukt? Ett ullplagg behöver därför inte tvättas särskilt ofta. 
  • ull är formbar, slitstark och skrynkelfri? Ull är dessutom mycket elastiskt och tappar inte formen.
  • ull är brandsäkert? Det beror på att ullfibern inte är särskilt lättantändlig och brinner långsamt.
  • ull har en lång livslängd? Dessutom åldras det vackert.
  • ull är ett av våra mest hållbara material då den är både 100% förnybar och naturlig? Den kan därför både återvinnas eller komposteras när plagget är utslitet.

Ull är ett FANTASTISKT material, helt enkelt.


Vad behöver du till ditt nästa projekt?